На матурској екскурзији

Сећате се када смо се на самом почетку представили као будући интелектуалци и доктори хумора? Е,  није се ништа променило, баш такви смо прошетали европским престоницама и можда оставили неки траг.

bratislava

Упознавање са Братиславом

Прва дестинација је била Братислава,  као леп предах на нашем дугом путу. Иако уморни од вишечасовне вожње, помно смо слушали водича који нас је упознао са главним градом Словачке и његовом историјом. Боравак у Братислави је био релативно кратак, али је то био  почетак упознавања једног дела Европе. Овај град има нешто заједничко за Бачком Паланком – то је Дунав, на чијој смо обали седели, чекајући аутобус да нас повезе до крајњег одредишта – Прага.

Професори Којић и Звијер ухваћени у тренутку непажње 🙂

Чешка нас је дочекала са лепим временом, а Праг је уз то дефинитивно имао шта да покаже. Као доминатна грађевина која је својом лепотом на све нас оставила велики утисак,  издвојила се готичка катедрала Светог Вида. За њом по лепоти не заостаје ни Карлов мост, за који се везују многе приче, а мене су нарочито фасцинирали људи  који су потпуно растерећени шетали по њему. Гужва на мосту ама баш никоме није сметала.

Праг је дефинитивно оправдао наша очекивања, чак и више од тога. Провели смо у њему цео дан, што уз професоре и водича који нам је откривао његову историју и знаменитости, на врло занимљив и питак начин, што као слободни стрелци, размилевши се по његовим златним улицама, продавницама, пабовима.

Након целог дана проведеног у чешкој престоници, пошли смо на заслужени одмор у хотелу Juno који се налази на перферији града.

Тешко нас је било све окупити за фотографисање – у Прагу нам је то скоро успело

Следећег дана запутили смо се у Немачку у обилазак Дрездена, града који лежи на реци Елби. Оно што ме је изненадило је да овај град није ни у пола стар као што изгледа. Након потпуног разарања у Другом светском рату, на обнављање је чекао скоро пола века, све до пада Берлинског зида. Од деведесетих до данас, потпуно је реконструисан, тако да док шетате његовим улицама, имате утисак као да сте упловили у прошлост.

Разгледање дворца Цвингер уз занимљиву причу о Авусту Јаком и његовим женама

Ако је Праг био најлепши, Дрезден је за појединце био најузбудљивији град. Опростили смо се од њега пред сам залазак сунца.

За захер-торту чека се у реду

Пред нама је остала још једна узбудљива посета и још један леп европски град –  главни град Аустрије. Пошто смо Беч посетили у повратку за Србију, било је мало времена да га боље упознамо, али сасвим довољно да кажемо да смо у најлепшим улицама Беча попили кафицу и појели по коју Моцарт куглу. За нас је овај град значио и још који сат до краја нашег путовања, још који сат до завршетка наше матурске екскурзије.

Када све сагледам две недеље касније, општи утисак је и више него одличан. Најлепши осећај који сам понела са екскурзије нису толико градови којима смо шетали, нити грађевине којима смо се дивили,  већ атмосфера која је владала током целог путовања.

То смо ми. Са нама увек путује и хумор и добро расположење као и ове четири године.

Миљана Теодоровић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s