Наш ватрогасац

Иако  већ скоро четири године заједнички делимо ученичке радости и муке и добро се познајемо, свако од нас има неки делић живота који чува само за себе. Тако смо тек недавно сазнали да Расћислав има необичан хоби. Наиме, он је члан добровољног ватрогасног друштва из Пивница.

15497595_10211815835337718_1957132028_n

Расћислав Милец – члан добровољног ватрогасног друштва – Пивнице

Разговарали смо са њим како бисмо дознали више о овом његовом хобију.

Расћиславе, одакле ти жеља да будеш ватрогасац и колико се дуго бавиш овим послом?

Добровољним ватрогаством се бавим око годину дана. Овом послу ме је привукла пре свега жеља да помогнем људима у невољи. И мој отац се тиме некад бавио, па ми је то помало у крви. Добар део мојих другара се такође тиме бави. У нашем месту је то традиција.

Да ли је овај посао  захтеван?

И јесте и није. Пошто су Пивнице мало село, код нас нема много пожара током године, али кад избије пожар онда морамо да дамо све од себе и да останемо „хладне главе“, како бисмо успели да га локализујемо и угасимо. За време пожара овај посао за ватрогасце уме да буде много захтеван.

Који ризик носи у себи овај посао?

Овај посао носи велики ризик од опекотина и многих других незгода и повреда које могу лако да се десе, јер се све одиграва муњевитом брзином. У случају повреде у гашењу пожара десет ватрогасаца, без обзира на њихово име и презиме, покрива осигурање.

Која је најопаснија ситуација у којој си се ти нашао?

Била је то  моја прва интервенција на пожару. Недеља пре подне. Зачујем сирену, истрчавам на улицу и од комшије сазнајем да је букнуо пожар у нашем комшилуку. Трчим да видим шта се дешава. Цела кућа гори, пожар је веома велик. Облачим униформу и крећем да развлачим црева. Командир спашава људе из куће, а ми остали гасимо.

Убрзо су дошли и чланови професионалне ватрогасне јединице из Бачке Паланке, тако да смо радили „раме уз раме“ са њима. Пожар је трајао дугих пет сати.

Да ли си задовољан овим послом и да ли планираш да наставиш тиме да се бавиш и када завршиш средњу школу?

Веома сам задовољан, то је изазован и одговоран посао и желим да се бавим добровољним ватрогаством док год будем могао.

И за крај, да ли имаш неку поруку за све оне који желе да буду ватрогасци- волонтери?

Оно што мислим да је важно да знају  сви који желе да учествују у раду добровољних ватрогасних друштава, је да у случају пожара треба остати смирен и без наглих реакција,  јер брзоплетост може коштати живота у овом послу.

И још да додам, ко хоће и ко може, увек је добродошао да се упише у ватрогасно друштво јер  је заинтересованост младих за овај племенити посао веома мала.

Ако вас је наш саговорник, Расћислав Милец заинтересовао за свој, условно речено, хоби, и размишљате да и ви постанете добровољни ватрогасац, прочитајте Упутство за поступање приликом гашења пожара које је саставио за вас.

Са Расћиславом је разговарао Милан Панин

Постави коментар