Пут Алпа – Репортажа из Швајцарске

На брдашцу изнад Трогена, где су саобраћајни знаци у виду смајлија и крава на путу, где је трава беспрекорно покошена, налази се дечије село Песталоци. Ми смо се баш тамо упутили почетком ове школске године.

12380790_10208405419839462_900954889_o
Нас 40 ђака из Бачке Паланке и Сомбора изашло је из аутобуса након двадесетчетворочасовне вожње и закорачило у незаборавну авантуру. Швајцарска нас је великодушно дочекала лепим временом, а Данијел и Мартин, наши учитељи, са осмехом.

Сместили смо се у нашу дрвену кућу у Песталоци селу. Кућа има све што је потребно да нам боравак учини пријатним и лагодним. Нас је двадесет и троје, али се овде осећамо сасвим комотно. Нашa кућа је међу најстаријим у селу које носи име по великом швајцарском педагогу и реформатору образовања Јохану Хајнриху Песталоцију. Ове куће су после Другог светског рата биле дом ратним сирочићима из Европе, а касније и са Тибета.

За време нашег боравка у селу, десило се и окупљање Тибетанаца који су некада овде живели. Неки од њих су овде боравили пре 40 и више година.
Данас се у овој школи у Алпима одржавају пројекти интеркултуралне размене деце и младих. Хуманитарну улогу Песталоција заменила је образовна.

Пред нама су биле две недеље дружења и упијање свих чари које нам је нудила природа око нас. Већ првих пар дана смо морали да уђемо у нову, за нас необичну рутину. Она се састојала од одржавања наше заједничке куће, прања суђа, одлажења у школу, а уз све то смо се привикавали на швајцарску тачност.
У школи смо учествовали у радионицама, су од нас захтевале пажњу и укљученост, много већу од оне на које смо навикли. Отварали смо и обрађивали пуно нових тема, као што су права деце, дискриминација, интеркултуралност, идентитет… Кроз њих смо се боље упознали са вршњацима из Сомбора, а са некима од њих и спријатељили. Заједничке радионице са вршњацима из Белорусије су биле посебно занимљиве, јер су нам пружиле прилику да ближе упознамо децу из друге, географски удаљене, а по много чему блиске земље. Било је веома узбудљиво учити и сарађивати са њима.

Најзанимљивија активност била је припрема наше радио емисије, која се састојала од савладавања техничких детаља (коришћење микрофона, поставка гласа…), али и тимског рада на креирању програма који је требало да ослика наш боравак у Песталоцију на начин који је близак и занимљив слушаоцима.
Један од наших задатака, нама можда и најважнији, било је представљање наше земље, њених обичаја и традиције, као и града из ког долазимо. Припреме за ову презентацију започели смо још у Србији, у сарадњи са нашим супервизорима који су нам давали упутства и смернице, а наставили у Швајцарској, у паузама између радионица, у сарадњи са другарима из Сомбора.

12388152_10208405419919464_393799696_n
Викенд је био рехзервисан за излете и уживање у швајцарским градовима. Посетили смо Сен Гален, Цирих, Луцерн, прошетали смо обалом Боденског језера кога називају још и немачко море, попели се на врх Сантос (виско 2502м) на коме смо доживели праву снежну мећаву након које смо били почашћени са дивним погледом на Алпе. Такође смо посетили едукативни центар науке „Технорама“ где смо између осталог видели Теслин кавез и исробали експеримент са високофреквентним струјама.

12364026_10208405419479453_1218094279_o12366702_10208405419679458_1786619315_n
Након ове незаборавне двонедељне авантуре дошло је време повратка. Сели смо у наш аутобус и са чежњом гледали како познате слике остају иза нас. Вратили смо се кући у школске клупе као сада већ познати „швајцарци“.
Међутим, то није била последња станица нашег путовања; остало је још да пренесемо стечено знање и искуство млађим ученицима, такође у виду радионица.
Може се рећи да се наше путовање ту и завршило али верујте ми ми смо још у Швајцарској.

Аутор: Миљана Теодоровић

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s